LEIN bakt taarten

Het is klaar met het gerommel op Leins manier! Tijd voor het echte werk 🙂
Vanaf augustus 2018 start ik een zelfstudie Taarten maken en als jullie het leuk vinden, kan je het op deze pagina volgen. Ik zal zoveel mogelijk foto’s plaatsen van elke opdracht die ik moet maken. Ja ja ook de bloopers …..
Via mijn fb pagina Lein’s KeukenTafel zal ik jullie op de hoogte houden als er nieuws is.
***********************************************************************************

Nijntje taart:


De allereerste keer in opdracht voor iemand anders een taart maken en… ik kan je vertellen dat voelt heel anders …brrrr. Stel je voor dat het er alsnog niet uitziet of….niet smaakt! Maar pfff gelukkig allemaal goedgekomen. Ik zag natuurlijk wel verbeterpunten maar zij niet….en daar gaat het om.1e keer oefenen, 2e keer overdoen oogjes en mondje verkeer, 3e keer goed

Opdracht 4:
Vierkanten taart bekleden met fondant en boetseersel erop


Tijdens het oefenen van deze taart hoorde ik dan Yvonne haar been gebroken had, dus gelijk een thema kunnen oefenen. Het beertje kreeg spontaan een hartje erbij. De vulling was met allemaal restjes enchanted cream, dus de kleuren van de letters daarop aangepast. Wat naar mijns inziens er erg leuk uitziet.

Taartje tussendoor:
Wessel kwam met zijn Commissie “Storm” bij ons eten en deze taart was het toetje.
Gevuld met bosvruchten bavarois , afgesmeerd met botercreme en een eetbare foto !!
Filmpje te zien op fb Lein’s KeukenTafel

Opdracht 3:
3 boltaartjes

beoordeeld met een 8,5 !!! Yeah…

De 3 boltaartjes zijn ingestuurd 9/10/18
Nu afwachten wat ze ervan vinden…..


Deze opdracht moet ik insturen (foto’s) en worden beoordeeld door een docent …oeiiii!                    3 boltaartjes met een bakvorm doorsnee 12 cm (innieminnie dus)
Ideetjes heb ik al opgedaan en aankomende vrijdag zal ik alvast de biscuits bakken en 1tje maken. de rest gaat de vriezer in en zal ik volgende week maken. Want wat moet ik met 3 taartjes 🙂

Net voor mijn vakantie heb ik wel al een boltaart gemaakt (doorsnee 20 cm)
Ik had het in mijn hoofd gehaald, dat ik de overburen bij thuiskomst van hun vakantie een taartje wilde geven. Helemaal geen vakantiestress van mijn kant “uhum”  Maar toch aardig gelukt al zeg ik het zelf. Gelijk ook een tweetal dingen geleerd!!! jajaja… Haal nooit je karton onder je taart vandaan als je klaar bent, want dan zakt ie toch altijd een beetje in…. en plak eerst de letters op de taart en verf ze dan!

Begonnen met het biscuit, volgens verpakking van Funcakes en voor taartvorm tot 24 cm. Klaargemaakt en afgekoeld en doorgesneden en gevuld met jam en botercreme. Ook rondom afgesmeerd met botercreme om zodoende een mooie gladde bol te krijgen.

Daarna met fondant aan de slag en zoals ik al eerder vertelde …als je kwalitatief goed fondant hebt dan werk je ook het mooist. Al zeg ik het zelf… Zit er super strak op toch!!:-)

Ja Ja leuk hoor een strikje erop!! You tube filmpjes bekijken en nog een keer bekijken en nog een keer……hahaha Maarrrr het kan!!! Kijk dan toch, niet slecht Leintje!
Dat mooie roze randje erom heb ik een vorm voor…ideaal, het recht af snijden is eigenlijk nog het moeilijkste dussss ….easy!!

Voor de letters heb ik een mall en ook dat duurde even voordat ik het door had hoe je ze er dan ook nog netjes uitkrijgt. Maar al doende leert men….
Met eetbare zilververf en het ziet er gelijk poepie sjiek uit!
PS en uit betrouwbare bron vernomen dat ie ook nog lekker was xxx

Opdracht 2:
Cupcakes + fondant roosjes
We gaan cupcakes maken met een platte fondant erop. Dus geen toefjes van botercrème of iets dergelijks. Cupcakes hebben we allemaal wel eens gemaakt, het gaat er nu om dat er zo plat mogelijke bovenkant komt. Dit doe je door een broodplank erop te leggen als je ze net uit de oven heb gehaald. En dan is het fondant uitrollen en verschillende dingen uitproberen. Zo kan je een ronde gladde rand maken of met een kartelrand en anders kan je handmatig extra streepjes of stippen maken.

Fondant Roosjes
7 rondjes van ongeveer 2 cm doorsnee met een stekertje uit het fondant drukken.
Dan het eerste rondje oprollen en elke keer waar het naadje zit een nieuw rondje overheen plakken. Aan de onderkant goed aandrukken en de blaadjes aan de bovenkant iets omkrullen.
Je kan onderaan met groen een klein kelkje maken met een steker in de vorm van een sterretje.

Schattig toch! Deze kan je op veel manieren met verschillende kleuren en vormen maken. Je kan ze vast maken met eetbare lijm of een klein likje botercrème.  Het viel mij 100% mee om ze te maken 🙂

Dit was dus geen moeilijke opdracht. Wel heel leuk om te doen en lekker!!!

Opdracht 1:
Fondant taart maken
We beginnen goed met opdracht 1 🙂 Altijd al graag willen doen! Een strakke taart afgedekt met fondant of marsepein. Maar oeiiii wat is dit een klus. Ik ben bang dat ik dit nog wel een paar keer mag oefenen. De taart moet gevuld met jam en banketbakkersroom. Deze hoeft nog niet zelf gemaakt te worden, alles mag (nu) nog uit pakjes of zakjes. Voor de biscuit gebruikt ik meestal FunCakes en voor deze heb ik vorm 17,5 gebruikt. Dus niet al te groot. Wel hoog …. waar ik achteraf begrepen heb dat dit moeilijker is om zonder plooien te bekleden. Hmmm toch ook maar een maatje 20 cm aanschaffen.

Over het biscuit ben ik tevreden en ook over mijn nieuw aangeschafte zaagje, werkt ideaal! Keurig in 3 plakken gesneden (zie foto)

De banketbakkers room volgens pakje klaargemaakt en mijn restje lemon curt klaar gezet voor de vulling. Op naar de botercrème….

Je zult het bijna niet geloven….maar mijn botercrème ging in de schift. Dat is mij dus nog nooit eerder gebeurd. Gelukkig kan je het verhelpen om deze in een schaal in een pan met warm water te zetten en goed door te roeren. Zooo ook weer geleerd!
Vullen kan beginnen….
Eerst randje botercrème (helaas een beetje dun deze keer) en dan de banketbakkersroom. De 2 e laag ook een randje botercrème en opvullen met jam.

Dan de plakken weer recht op elkaar terugleggen. Hiervoor gebruik je de cocktailprikkertjes…zodat de taart weer precies hetzelfde ligt. En als eind resultaat recht is.
Een lekkere klodder botercrème erop smeren en rondom alle gaatjes vullen en afsmeren. Gelijk in de koelkast zetten zodat het wat stevig gaat worden.

Dan……de fondant!!!
Ik zal het maar gelijk bekennen….de 1ste keer is mislukt….honderdduizend plooien heeft de taart….
Even opnieuw de tekst lezen, nadat ik de eerste fondant zo de prullenbak in gemikt heb 🙁
Nu heb ik alleen nog een pakje geel, rood en groen (best grappig effect). Dus mengen maar en opnieuw uitrollen, deze keer een stuk minder dun gemaakt. Dan maar een dikke laag er over heen…..
Gelukkig ging het al ietsjes beter. Op een klein plooitje na….

Nu kan ik jullie wel gaan vertellen hoe je de fondant er het beste op moet doet maar dan zou ik liegen. Heb nog geen idee wat nou het beste werkt. Ga het eerst nog een aantal keren zelf proberen en dan zou ik jullie de gouden tip vertellen. Dus nog even geduld aub 🙂