griekse balletjes in tomatensaus

Griekse balletjes in tomatensaus
Enige tijd geleden hadden wij een BBQ met vrienden met een Grieks thema. Denk aan Kefta en Souvlaki. Heerlijk hoor met zelfgemaakte Tzatziki en Griekse salade!

Als voorgerechtje was er de balletjes 🙂 En dagje van te voren klaar gemaakten en in een gietijzeren pan gedaan. Deze kon zo op de BBQ en alleen opwarmen. Stukje brood afbakken op de BBQ en je hebt een fantastische combinatie. Uiteraard kan dit ook gewoon op je kookplaat klaargemaakt worden!

Wat heb je nodig voor 4 personen (en dan heb je een redelijk groot voorgerecht)
Balletjes:
500 gr half om half gehakt
1 sjalotje
1 el verse peterselie
1 tl gedroogde oregano (vers mag natuurlijk ook)
halve tl paprikapoeder (ik gebruikte de pittige)
1 ei
2 el paneermeel
zout en peper
olie

Voor de tomatensaus:
1 blikje tomatenblokjes
1 teentje knoflook
1 grote ui
1 el olie
1 el verse oregano
1 el verse munt
1 kaneelstokje
zout en peper

Snij de de ingredienten van de balletjes klein en meng het door het gehakt. Draai hier kleine balletjes van. En braad ze kort op hoog vuur rondom lekker bruin.
Haal de balletjes uit de pan en gebruik deze voor de saus. Scheutje olie erin en de grote ui fijn snijden en glazig bakken op een niet te hoog vuur. Pers de knoflook en voeg deze toe. Daarna de tomatenblokjes uit blik en voeg de rest van de ingredienten klein gesneden toe. Als laatste het kaneelstokje en de balletjes weer erbij doen en een half uurtje zachtjes laten door pruttelen.

Ik was vergeten het kaneelstokje eruit te halen, dus deze had er de hele nacht ingezeten en ook bij het verwarmen op de BBQ. Let op! Dat proef je….het is wel de typische griekse smaak maar daar moet je dan wel van houden 🙂

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *