pizza calzone

Pizza Calzone

Gemaakt van Tante Fanny pizzaroldeeg.
1 bakje champignons
1 ui
1 paprika
1 teentje knoflook
1 mozzarella
1 geraspte kaas
1 ons pittige salami
1/2 blikje artisjokke
1 el olijfolie om in te bakken

Tomatensaus:
1 el olijfolie om in te bakken
1 teentje knoflook
1 sjalotje
1/2 blikje tomatenpuree
4 tomaten
1 el gedroogde Italiaanse kruiden en een snufje chilivlokken

We beginnen met de tomatensaus. De knoflook en ui kleingesneden in de olie bakken en even op een laag vuurtje glazig laten worden. Daar dan het blikje tomatenpuree doorheen. Zodat de tomatenpuree een beetje mee kan bakken en de bittere smaak eruit gaat. Dan de tomaten in stukjes erdoor en de kruiden als laatste. Goed laten door pruttelen voor 10 minuten. Dan de inhoud door een fijne zeef opvangen in een andere pannetje. Goed met een houten pollepel er door duwen. Mocht de saus nu nog een beetje wrang zijn dan een beetje suiker toevoegen.

Zet in de tussentijd je oven op 180 graden

Dan gaan we de inhoud van de Calzone alvast een beetje bakken. Hier komt nl veel vocht uit en die wil je niet in de pizza. Dus de champignon, ui, knoflook, paprika kleinsnijden en in olie bakken. Dit door laten pruttelen zodat zoveel mogelijk vocht verdampt. Dan de artisjokken door de vergiet en nog met de hand extra het vocht eruit knijpen. Salami en de mozzarella in stukjes.

De pizzabodem uitrollen en zo groot mogelijk als uittrekken. En op een bakpapier op bakplaat leggen. Begin met de helft in te smeren met tomatensaus (waarschijnlijk hou je saus over :-)) Dan rijkelijk beleggen met de groetenmix en duw er hier en daar een stuk mozzarella tussen. Dan de salami en artisjokken en dan heb je een hele berg….
Vouw de bodem terug naar en rol de randjes goed op. Eerst heb ik het dichtgedrukt en daarna met 1 vinger telkens een randje omhoog geduwd en vast gedrukt.

Nu kan je de pizza of afsmeren met geklopt ei, of met olie gemixt met wat saus of zoals ik hier gedaan heb met een beetje bloem. Wel door een zeefje anders krijg je misschien klontjes en zeker niet teveel…..

Niet te lang in de oven want dan wordt de korst te hard, het is de kunst om een goede deeg te krijgen. Niet te hard en niet te zacht. Dus zeker niet langer dan 12/13 minuten in de oven.
En lekker even laten staan voordat je ervan begint te eten. Dan trekt alle smaken er goed nog even in. En als je geluk hebt blijft er een stukje over voor de volgende dag en dat stukje is noggggg lekkerder!!!

 

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *