ovenschotel gehakt sperziebonen

ovenschotel voor 4 personen

300 gr magere rundergehakt
500 gr sperziebonen
1 middelgrote ui
1 knoflook
1 rood pepertje (voor de liefhebber)
1 blikje tomatenpuree
1 el suiker
1 kilo kruimige aardappelen
1 klontje roomboter
1 scheut melk of kookroom
1 bosje peterselie

Snijd de puntige uiteinden van de sperziebonen en snijd lange sperziebonen een keer doormidden. Kook de sperziebonen beetgaar. Spoel de sperziebonen af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.

Verhit een hapjespan met wat olie en fruit de ui en knoflook en het pepertje totdat ze zacht zijn. Voeg het gehakt en de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout en peper en suiker. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om het geheel wat smeuïger te maken. Bak op middelhoog vuur totdat het gehakt gaar is. Voeg de uitgelekte sperziebonen toe aan het gehakt en roer om. Verdeel het gehaktmengsel over een ingevette ovenschotel.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappels en snijd grote exemplaren een keer doormidden. Kook de aardappels in gezouten water totdat je ze makkelijk door kunt prikken. Giet ze af en stamp fijn. Maak de puree smeuïg met de melk of kookroom 🙂 en roomboter. Roer de peterselie door de puree en breng goed op smaak met peper en zout.  Verdeel de geraspte kaas over de puree en zet de ovenschaal in de oven. Bak circa 15 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Ik heb me uitgeleefd met de spuitzak om zodoende een spannender presentatie te krijgen van deze ovenschotel. Zorg dat je puree niet te dik is en geen grote stukken peterselie bevat, want dan gaat het spuitmondje verstopt zitten……

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *