salted caramel saus

Het maken van caramelsaus is een precies en geduldig taakje. Aangebrande caramelsaus kan je namelijk niks meer mee doen, alleen nog maar weggooien!  En dat willen we niet natuurlijk…

Je heb een middelgrote pan nodig met dikke bodem.
200 gr suiker
100 ml water
90 gr roomboter
125 ml slagroom
1/2 tl zout

Jaaa een echte calorie bom is dit…. maar op zijn tijd moet dat een keer kunnen 🙂
En het voordeel is dat je het voor een aantal weken kan bewaren in de koelkast. Elke als je een beetje wil gebruiken doe je het 20/30 sec in de magnetron. Dus elk toetje, taartje, koekje kan dan nog lekkerder gemaakt worden met deze salted caramel saus.

Zet de pan op het vuur een verwarm het water en suiker. Ik kook op inductie en heb het even op 10 gezet om het te laten koken en zodra de eerste belletjes zich aanmelden heb ik het terug gezet naar 6. Let op!! je mag NIET roeren. Je laat het rustig door koken en hou het in de gaten als het lichtbruin gaat worden. En dat duurt echt wel even…. Dus langzaam niet te hard door laten koken.

Op het moment dat het lichtbruin van kleur gaat worden, zet je even de plaat uit en roert de roomboter erdoor heen. Hou er rekening mee dat het erg gaat bruisen…..en lekker blijven doorroeren nu! Plaat weer zachtjes aan en dan de slagroom er al roerend bijvoegen.  Als laatste kan je er 1 of 2  tl zout bij doen. Of zeezout vlokjes. Net wat je zelf wil.

Schenk de saus over in een pot die je kan afsluiten. Om dit moment is het erg heet, dus pas op! En het lijkt erg dun maar zodra het op juiste temperatuur is …..
Als de saus helemaal is afgekoeld dan is het zelfs hard maar een paar tellen in de magnetron en je kan het zo weer gebruiken.

Bij mij lukte de saus in een keer. Maar ik hoor dat het wel vaak en makkelijk fout kan gaan. Niet getreurd….weggooien en nog een keer proberen. Succes
xxx LEIN

Zo ziet de caramel eruit als je het al een paar keer hebt gebruikt hihi

Published by

2 thoughts on “salted caramel saus

  1. Hoi Lein,
    Wat leuk!!! En zo makkelijk ook. Het lijkt me heerlijk…. jammer alleen van de suiker want derest mag ik wel hebben… zou het ook met stevia kunnen denk je? Voor een suikervrije variant?
    Liefs, Mijntje.

  2. Hai Jasmijn, helaas kan ik je dat (nog) niet vertellen….ben nog niet thuis in alternatieve. Mocht je het ergens lezen of uitgeprobeerd hebben dan hoor ik het graag. Want minder suiker kan geen kwaad. Liefs LEIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *